Sabtu, Mei 23, 2009

Untuk Bertahan Lebih Lama....

Hari ini aku post entri yg aku dapat melalui email......Cehh...

Kelapa Parut
Untuk lebih tahan lama selama 2 tahun. Belah kelapa dan ambik sebelah sahaja. Gunakan sebelah pada 31 December 2009. Dan sebelah lagi pada 1 January 2010. Wah...tahan sampai 2 tahun kan ?

Nasi/Lauk
Biar tahan lebih lama, Jangan gunakan jari pasal jari korang ada bakteria. Sebab tu lauk cepat basi. Ceduk la pakai sudu ke, sudip ke.

Barangan Kemas Terutama Emas
Kalau untuk lebih 'tahan lama', Bayarle zakat utk barang kemas tu atau pakai saja. Barangan emas bila dah terlalu banyak, kena bayar zakat. Kalau tak, tetiba hilang atau kena curi, padan muka korang, ha ha haa...

Pakaian.
Nak tahan lama, Jangan rendam dalam serbuk pencuci lama sangat elak guna washing machine. Jangan jemur bawah mentari terik elak guna bleach. Jangan bawa mandi kat beach. Gantung bila disimpan. Cuci guna air jeram/hujan. Jangan bagi pinjam kat kawan!!!. Kalau nak tahan lagi lama Pinjamlah Baju Member... Baju Sendiri Simpan.

Kereta
Nak tahan lama. Lepas beli, simpan kat garaj. tutup elok2. jangan bagi angin masuk, jangan bagi abuk masuk. jangan bagi wap air masuk. bayar loan bulan2. sampai abis loan. gerenti tahan lama.

Kenyang
Kalau nak tahan lama, Sebelum makan - baca bismillallah dan doa. Akhir makan - doa dan ucap alhamdullillah...

Umur
Umur nak tahan lama? Banyakkan senyum, jangan fikir semua masalah dan jangan merokok!!! (bukan sebab rokok tu bahaya tapi bazirkan duit saja, kalau duit tak ada banyakkan lagi masalah).

Rokok
Rokok nak tahan lama? Jangan hisapplah......!!!!, letak atas meja dan pandang saja.

Tidur
Nak tahan lama tak tidur malam. Rajin-rajinlah tidur siang.

Hubungan
Bertahan lama dalam persahabatan/hubungan, Jujur dan ikhlas je!!!!

Kerja
Nak tahan lama kerja, kerja betul2 jangan dok main internet ajer!

  • 6 : KoMen:

    eeeda berkata...

    Bagus jugak cerita nie, ada unsur moral value yang boleh disampaikan kepada pembaca, tajuk je dah buat orang tertarik nak baca.

    shima berkata...

    eeeda - aa'haaa...best dan punya maksud...

    D'Rimba berkata...

    Ilham Allah bagi di blog saya tu....Hehehe....

    jus call me ida.. berkata...

    kelakar nya... adoi..hehe

    D'Rimba berkata...

    Telahpun dibajakan dengan baja organik tahi ayam juga daun pandan.....

    aNIe berkata...

    Hehehe...memang tahan lama...:P