Selasa, Jun 30, 2009

My Gemstone Accessories......

My Gemstone Accessories......

Aku peminat gemstone....Apa itu gemstone??? Alah..batu kristal phiasan wanita yang warnawarni tu. Tapi bukan dbuat2 warnawarninya tu ok, Asli dari perut bumi yang jauh nun dsana.
Rough mineralnya besar2 begini...sebelum dipotong, diikat...di polish..menjadi pelbagai fesyen...

translucent rose quartz

Ada kepercayaan bahawa batu2 real stone yang pelbagai nama mengikut jenisnnya ni, ada aura dengan tubuh badan seseorang katanya....
Sumber mineral ini sememangnya mempunyai tenaga positif yang boleh dialirkan kepada badan sipemakai dan juga menyerap tenaga negative dari tubuh. Peggunaannya merupakan kearah pencegahan dari terkena sesuatu penyakit dan bagi mereka yang mempunyai penyakit, Kristal dapat membantu merawat kesakitan yang dialami tetapi bergantung pada penggunaannya. Ini kerana Kristal mempunyai gred yang tersendiri.

Untuk mengetahui kegunaan or fungsi stone2 tsebut, bole tengok sini macam2 diceritakan...

Ni antara barang kemas aku....harga tiap satu ni masih dalam ratus2 lagi. Belum sampai tahap ribu riban lagi...


  1. Agate - ada beberapa jenis agate situ...black agate, green agate n Carnelian agate.
  2. Peridot - Aku suka yang berpotongan rugged camni, ala2 tak sudah gitu. pasal takde polish2 dah. Asli gitu....Ini istimewanya designer barang kemas aku ni (adik rakan skerja aku di Singapore (Chinese)) fesyennya rugged2. Biasa kalau tengok kat kedai..jenis potongan bulat2 jer.Susah nak cari bentuk2 lain. Dia ni tidak, nak bulat..lonjong..patsegi..tigasegi..smua ada. Tiap satu design tsendiri. Agaknya tu pasal artis HongKong banyak tempah kat dia. Ini barang kemas aku raya aji lalu... Mahal bole tahan. Kata kawanku, stone jenis peridot antara kategori mewah. Tapi aku punya tak mewah mana pon.
  3. Rose Quartz - Tengok fesyennya yang sungguh unik dan moden tu. Ini stone aku yang ptama aku beli. Aku suka design yang pelik.
  4. Amethyst - Ini Amethyst kesayangan aku, Sungguh cantik rasanya tangan ku bila pakai stone ni... Potongannya sungguh aku suka. Ala tak sudah gitu. Dah lama batu ni ngan aku.. rasa cam ada aura pasal stone ni btambah bkilat rasanya.
  5. Aquamarine - Ini potongan patsegi tepat...kaler birubiruan gitu. Ini barang kemas aku raya tahun lalu. Mahal woo...Kata sahabatku, ini juga kategori stone mewah. Ada lagi bapak punya mahal dari aku ni. Yang aku biasa2 jer.
  6. Rantai ber 'pendant' love tu bukan jenis Jade tu ok. Sama tapi tak serupa. Ini tak salah jenis green agate. lupa dah...dah lama.
  7. Fluorite - Kalung tu stone jenis Fluorite. Rainbow Fluorite. Pasal apa rainbow?? Di dalam batu tu kita akan nampak kaler2 pelangi yang bagai dsusun2 je. Tapi harus diingat, ianya smulajadi. Kuasa Allah.
Tahun ni khas untuk raya aku rasa nak pakai Citrine begini kalernya. Tapi design ku lain macam sikit. Kali ni harganya wahh...sudah melambung taste aku. Apa nak buat, itu yang aku nampak bkenan. Aku impikan Tourmaline yang sangat mewah itu. Dah nama pon mewah, tu pasal aku tak terpakai2 lagi tourmaline ni....entah bila....
Begini rupanya tourmaline idaman aku ni... indahnya ciptaan Allah. Semulajadi dari perut bumi. Aku sungguh jeles dengan cheq-su kerana dia sudah ada seutas rantai Kristal Tourmaline nan indah ni....

Isnin, Jun 29, 2009

Cerita Hari Senin.........

Pjalanan muram ke tempat keje..
Hati bagai dipijak tatkala melangkah masuk ke pintu pagar...
bertemu rakan seangkatan...aikkk..muram juga...
Keje masih belum bmula...Akhhh..apa kejadah sudah tak sabar rasa hendak pulang...
Masuk pejabat...mata terpaku board putih....
Dari 4 tinggal 2....
2 itu turut lega...
yahuuuu.....dalam hati...semua org ber 'yahuuu'....
Senyuman terukir sesama sendiri...sama2 ber 'alhamdulillah'....
Bagaikan lepas dari siksaan.....
Tukang sapu pon bersiul2...agaknya turut meraikan..
hilang serabut dihati masing2.......
Hari isnin ini sungguh ceria....sungguh aman......
Esok....nasib baik...tak serabut...
Nasib tak baik....serabut datang lagi.....

Sungguh berbeza dengan suatu ketika dahulu.
Kenapa?? kerana..tiada lagi rasa gembira....tiada lagi rasa kobar2 semangat.......
semuanya kerana orang itu...
Cisss.......menyusahkan.........



Ahad, Jun 28, 2009

Kerja... Ganti Cuti.......

Sungguh bsemangat ke tempat keje hari ni, sbb ada perbincangan dan penyerahan buku laporan murid kepada ibu bapa masing2.Hari terbuka...

Sempurna smuanya psiapan aku...untuk menghadapi sesi tersebut. Jam 7.30 pagi hanya 2 org murid saja aku nampak!! ...aku angkat kaki ke kantin, harus di isi perutku sblm pbincangan bmula. ...aku makan sgenggam nasi goreng..hampehhh..masin pulak nasi goreng hari ni. Dah lerr tu mahal bapak bukan main.

Lepas makan lebih kurang....aku mnuju ke kelas..bilang angkatan kelas aku..rupanya ada 7 per 27 orang. Sambil mnunggu ibu2 bapak2 masing2 aku ngan anak murid sama2 buat puzzle..dengan harapan cerdaslah kepala otak kami lepasni. Apa yang aku phatikan..amat sukar skali murid aku nak melengkapkan puzzle2 tu dan rapuh sungguh pjuangan depa. Baru cantum 5 keping asik cakap susah.susah.susah....malas.malas.malas.........last skali aku tgok, depa smpan dalam lemari dah.

Pjumpaan hari ni ni, ddapati ibu2 bapak2 murid kelas baiduri yang turut diajar olehku yang mai bsoal jawab tentang prestasi anak masing2. sampai naik letih aku bcerita. Sungguh...dapat ku lihat, ibu2bapak2 tu ambil berat sangat2 anak depa. Tapi kesian anak2 murid ku sendiri. Inilah nasib kelas hujung2......walaupon bgitu, harapan aku mggunung tingginya pada depa.
Ada pbezaannya.

TAkot sungguh aku lihat wajah bapak itu, Mujur aku btindak bijak mmuji2 bbakol2 banyaknya tentang sikap baik yang dtunjukkan anaknya tahun ni. Untuk mredakan hangin dalam badan si bapak tu. Pasal aku tdengar bapak itu cakap 'balik rumah nanti siaplah'. Hangin nampaknya anaknya gagal smua.
Kesian...tapi bbanding tahun lalu, tahun ni banyak dah brubah dia. Oklah tu kann!!

Jumaat, Jun 26, 2009

DUNIA KEHILANGAN MICHAEL JACKSON

Michael Jackson, anak kecil yang bertukar menjadi Raja Pop dunia, mencipta tarian musikal yang digilai anak muda, meninggal dunia hari ini ketika berusia 50 tahun. Kematian tiba-tiba Michael Jackson mengundang reaksi terkejut dari masyarakat setiap penjuru dunia. Punca kematian katanya serangan jantung mengejut.

Teringat sorang rakan, geng sekolah menengah dulu, Wahh.. bukan main minat lagi ngan si Jacko ni. Lagu2 Micheal.. siap ngan tarian unik Micheal menggunakan sarung tangan putih yang digilai dan diikuti jutaan peminat Jacko di seluruh dunia bukan main lagi dihafalnya. Rakan2 sekelas kene panggil dia MJ...konon2 dia Micheal Jackson lahh..
Aku bukan main menyampah lagi kalau dia start nyanyi dengan bunyi..auk..auk tu, pastu siap ngan tarian yang kadangkala kami rasa cam nak tendang je punggung dia time tu. Bebulu betul mata kami kaum2 hawa ni. Pantang ada masa tluang, si MJ celup ni ngan rakan2 pemerhatinya akan ke belakang kelas. Menari lah apa lagi.......




Bukan tu saja...keratan akhbar tentang Micheal pon dikumpulnya. Sampai akhbar di library sekolah pon dirembatnya gara2 gambar Micheal. Hampeh tul.......
Harap2 MJ celup tu tak meroyan dengan berita kematian Micheal Jackson ni wehh.
Begitulah hebatnya Micheal Jackson...

Bagaimana ngan kesahihan agamanya. Dengar citer dia Islam..Kalau betol, perlu le kita baca Al-Fatihah untuk Micheal yer.... Apa nama islamnya???



Khamis, Jun 25, 2009

Cerita Hari Khamis.........

part 1.

Hari ni aku tunjukkan sorang demi sorang kat anak2 murid aku keputusan ujian2 dan peperiksaan depa. Aku suruh depa bandingkan keputusan antara smua ujian / peperiksaan yang telah diduduki sepanjang semester lepas. Aku ajar satu persatu camna nak bandingkan..supaya depa ada keseronokan untuk lebih berusaha naik lagi markah. Masing2 tersenyum girang...walaupon hanya naik 2 markah dari sebelumnya. Hahah!!! sekali cikgu sekali anak murid senyum girang...walaupon pencapaian depa nampak merah2 je smua tapi harapnya ada lah progress untuk akan datang. Yg penting depa paham kalau berusaha pasti bjaya. Budak2 aku ni miskin cita2 saja. Nak kena ingatkan tiap masa..tiap waktu... mahu nya tak bersembur air liyor aku tiap hari bleter...


part 2.....

Hari ni Ai Lee bagitau aku..Nabil mengamuk..bergaduh dengan rakan sekelas. bsikap kurang ajar kat guru. Tak penah2 pulak budak tu mengamuk tetiba saja. Aku pon bersyarah tak ingat dunia lah tadi. Tapi kali ni aku tak marah la pulak...mungkin terkesan dek syarahan psikology Jun kot. Aku pon bmain ngan emosi depa..psikologi bagai nak rak...sajak ajak depa bpikir...
Tahu takottttttttt!!!!!!

Part 3.....

Akhirnya setelah sminggu menanti...ckgu baru yang ganti tempat Zabrina pon sampai. Cikgu tu dari Sarawak. AKhirnya budak2 kelas 3D dah ada guru. Guru lelaki.
Cikgu yang ganti tempat Salawati tu plak tak datang2 dah. Cikgu tu dari Sabah. Cerita yang kami dapat, sbenarnya dia hanya main2 internet...saja isi suka2...sekali pmohonan bjaya..
Dah tu takmau lapor diri sini ...pasal bini kat sana tak minta tukar. Kononnya dia isi main2 saja.
Ada gak bangang camtu...brapa ramai yang nak tukar tapi tak dapat. Dia bole main2. Kalau dia tak main2, kan dah ada tempat untuk sorang yg btol2 mtk tukar. Kalau aku tahu cikgu ni sape... mau aku ketuk ngan kasut tumit tinggi aku ni.
Tak beretika namanya tue..........

Ahad, Jun 21, 2009

Discover.......

Discover the 90/10 Principle.
It will change your life (at least the way you react to situations).

What is this principle?
10% of life is made up of what happens to you.
90% of life is decided by how you react.


What does this mean? We really have no control over 10% of what happens to us. We cannot stop the car from breaking down. The plane will be late arriving, which throws our whole schedule off. A driver may cut us off in traffic.
We have no control over this 10%.


The other 90% is different. You determine the other 90%. How? By your reaction. You cannot control a red light. but you can control your reaction. Don't let people fool you; YOU can control how you react.

Let's use an example. You are eating breakfast with your family. Your daughter knocks over a cup of coffee onto your business shirt. You have no control over what just happened. What happens next will be determined by how you react. You curse. You harshly scold your daughter for knocking the cup over. She breaks down in tears. After scolding her, you turn to your spouse and criticize her for placing the cup too close to the edge of the table. A short verbal battle follows. You storm upstairs and change your shirt. Back downstairs, you find your daughter has been too busy crying to finish breakfast and get ready for school. She misses the bus. Your spouse must leave immediately for work. You rush to the car and drive your daughter to school. Because you are late, you drive 40 miles an hour in a 30 mph speed limit.

After a 15-minute delay and throwing $60 traffic fine away, you arrive at school. Your daughter runs into the building without saying goodbye. After arriving at the office 20 minutes late, you find you forgot your briefcase. Your day has started terrible. As it continues, it seems to get worse and worse.

You look forward to coming home. When you arrive home, you find small wedge in your relationship with your spouse and daughter. Why? Because of how you reacted in the morning. Why did you have a bad day?
A) Did the coffee cause it?
B) Did your daughter cause it?
C) Did the policeman cause it?
D) Did you cause it?

The answer is "D".
You had no control over what happened with the coffee. How you reacted in those 5 seconds is what caused your bad day.

Here is what could have and should have happened. Coffee splashes over you. Your daughter is about to cry. You gently say, "Its ok honey, you just need to be more careful next time". Grabbing a towel you rush upstairs. After grabbing a new shirt and your briefcase, you come back down in time to look through the window and see your child getting on the bus. She turns and waves. You arrive 5 minutes early and cheerfully greet the staff. Your boss comments on how good the day you are having.

Notice the difference? Two different scenarios. Both started the same. Both ended different. Why? Because of how you REACTED. You really do not have any control over 10% of what happens. The other 90% was determined by your reaction.



Here are some ways to apply the 90/10 principle. If someone says something negative about you, don't be a sponge. Let the attack roll off like water on glass. You don't have to let the negative comment affect you! React properly and it will not ruin your day. A wrong reaction could result in losing a friend, being fired, getting stressed out etc.

How do you react if someone cuts you off in traffic? Do you lose your temper? Pound on the steering wheel? A friend of mine had the steering wheel fall off. Do you curse? Does your blood pressure skyrocket? Do you try and bump them? WHO CARES if you arrive ten seconds later at work? Why let the cars ruin your drive? Remember the 90/10 principle, and do not worry about it.

You are told you lost your job. Why lose sleep and get irritated? It will work out. Use your worrying energy and time into finding another job. The plane is late; it is going to mangle your schedule for the day. Why take outpour frustration on the flight attendant? She has no control over what is going on. Use your time to study, get to know the other passenger. Why get stressed out? It will just make things worse.

Now you know the 90-10 principle. Apply it and you will be amazed at the results. You will lose nothing if you try it. The 90-10 principle is incredible. Very few know and apply this principle. The result? Millions of people are suffering from undeserved stress, trials, problems and heartache. We all must understand and apply the 90/10 principle. It CAN change your life!!! Enjoy...

Sabtu, Jun 20, 2009

Gurindam Jika Guru.......

Gurindam Jika Guru

Jika guru pentingkan diri…
Murid terbiar tak berciri….

Jika guru mencari salah …
Murid nanti banyak helah…

Jika guru suka berleter..
Apa dikata semua terpinggir..

Jika guru bermulut laser..
Murid dengar rasa terseksa..

Jika guru suka mengkritik
Murid pasif setiap detik…

Jika guru bersuara keras..
Apa dikata tak beri bekas…

Jika guru memilih bulu..
Ada murid terguris kalbu..

Jika guru berlagak tahu..
Nanti murid jadi keliru..

Jika guru suka menyuruh..
Kerja murid selalu tertangguh..

Jika guru nak mencari nama..
Apa lakukan semua tak kena

Jika guru mengharap balas..
Apa disampai jadi tak ikhlas..

Jika guru suka membantu..
Muridnya pasti cepat maju..

Jika guru bermotivasi..
Muridnya bersikap dedikasi

Jika guru bersuara lembut
Apa disampai cepat disambut

Jika guru bermanis muka
Murid belajar penuh ceria..

Jika guru pandai nasihat
Yang lemah dapat ditingkat…

Jika guru selalu iltizam
Murid belajar lebih berazam

Jika guru pandai memujuk
Sikap positif dapat dipupuk

Jika guru berjiwa peyayang
Apa dilaku menjadi senang

Jika guru selalu reflektif
Amalan kerjanya proaktif

Jika guru bersikap ikhlas
Ilmunya berkat memberi bekas

Jika guru berwawasan…
Apa dipesan membawa kesan..

Jumaat, Jun 19, 2009

RAHSIA JERAWAT

DAHI
Haba badan melampau, peredaran darah tidak baik. Minda dan badan, mungkin terlampau letih.Stress Kumpulan ini biasanya panas baran Nasihat : Pupuk tabiat tidur awal, bangun awal. Dapatkan tidur yg cukup dan minum air banyak

HIDUNG
Jerawat di batang hidung bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah Di hujung hidung mungkin kerana haba perut melampau dan sisitem penghadaman tidak normal Di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dgn ovari atau sistem reproduksi

DAGU
Fungsi buah pinggang terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Kaum wanita mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca drpd haid yg tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.

PIPI KIRI
Fungsi hati mungkin kurang lancar termasuk dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah.

PIPI KANAN
Fungsi paru-paru mungkin tidak normal

PADA BADAN (BELAKANG & DEPAN)
Sistem perkumuhan yang bermasalah, sembelit. Amalkan pemakanan yang sihat dan mengikuti piramid pemakanan bagi mempastikan toksin tersingkir dengan lebih baik.

Rabu, Jun 17, 2009

Sape Nak Ganti Kak Timah...

Hurrmmmm....sorang rakan tunggu masa nak 'meletup'....besalinlah!!
Oleh sbb dia pon kena ajar kelas tambahan...maka sibuklah skrang mencari pengganti kelas tambahan tu. Dengar cerita...bukan dengar cerita lagi dah...terus aku yang di 'offer' untuk mengambil kelas tambahan Kak Timah tu. Hmmm...kenapa aku kak!!! tambah dramatik lagi ini kisah, sbelum ni mmg dah ada calon yang ssuai dah dah..tetiba calon tu dapat tukar lak..itu yang terus aku pulak dapat offer tu.

Aku malas sungguh sbenarnya...biar pon berbayar, duit langsung tak buat aku teruja. Berbayar ke tak berbayar ke..kalau dah nama kelas tambahan..tak tau nak cakap apa, tak minat sungguh-sungguh....Rasa letih la pulak...
Bukan letih apa..hari2 bgelumang ngan budak2 yang lemah, lepas tu nak sambung lagi masuk kelas murid2 mecamtu jugak. Hisss...susahhh.....tak mampu pulak rasanya..
kesian budak2....
kelas tambahan yang skrang ni pon kalau ikutkan ati aku tak ingin...tapi kena ambik jugak...takde pilihan..takde talian hayat....

Tapi permintaan Kak Zarina buat aku serba salah la pulak..bila dia keluar ayat..Tolonglah budak2 tu...kesian kat budak!!! hadoi..pusing sungguh!! kenapa lah kak pi cakap lagu tu Kak Ina weyy... Bukan aku tak kesian...tapi kesian jugak diriku ini...
Kelas tu kelas hujung paling lemah. Sama la macam budak2 kelas aku skarang. bertambahlah uban aku nampaknya...tak lari...ke situ jugak.........
Taktau lahh...keputusan belum muktamad lagi..tunggu Kak Timah meletup dulu... pastu baru kita bincang lain..



Selasa, Jun 16, 2009

Bye-Bye.........


Selamat Bertugas di tempat baru Zabrina & Salawati.......


Jangan Lupakan Kami Disini......

Dua org guru yang berjaya dalam permohonan pertukaran antara negeri.
Kedua2nya dapat daerah yang sama iaitu....
TAIPING....balik kampung sendiri....
Buka semester baru ni dah tak jumpa Zabrina & Salawati lagi...sedih pon ada jugak!!
Tak seronoknya situasi camni...




Ahad, Jun 07, 2009

To: Kak Idah & Shida............

Happy Bithday Both Of U........!!!!!
Kek ini untuk hangpa 2 orang.....Jangan rebut2........

Glitter Photos

Rindu betol dengan 2 orang ni....Shida masih ada jejak lagi...Kak Idah ni tak tinggal jejak pon. Muncullah Kak Idah wehhh.....