Ahad, April 19, 2009

Mengingati kisah sekolah

KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1973-1986.. MESTI KORANG INGAT NI.........

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver Hawk, Kickers, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban & jgn lupa Ksatria Baja Hitam...Huhuhuhu

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan. Mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
Pukul tapak tangan... kan ? semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa...

Internet...Email....Menda alah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

kita pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras
warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti Kam'. Bila dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan
apek kat luar skola tuh...
lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

lagi satu yang seronok mase time PJ. main bola laa, rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2
duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2
color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu
ni. baling2 kapur laa.

Hmm...budak2 skarang, bagi diorg........
Diorg mana penah dgr lagu 'We Are the
World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau....yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...
bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.
CD pun wujud time diorg lahir.
Michael Jackson dah putih dah time tu.
Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.
Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.
Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.
Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak
reti nak switch on TV kalau xde remote control.
dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...

Hmm...jom kita check, kita ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2. kebanyakan member2 skolah menengah kita dah kawin
3. korg sure pelik bila tengok bdak2 kecik main komputer, selamba je..
4. kita geleng kepala bila tengok bdak2 skolah menengah guna handphone
5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari
6. bila jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bila bersembang pasal cerita2 lama, cerita2 kelakar yang kita alami masa dulu time kecik2, nakal2 dulu...
7. Tapi apa yang pentinglahkan....bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam.. mungkin ada diantara kita mengalirkan air mata.. yelah mana taknya bebudak zaman skrg termasuk anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu lagi.. sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???

6 : KoMen:

Kak Nora berkata...

Hi Shima,
Saya termasuk dalam list yang terbawah sekali. tu. Bila kita cerita pada anak zaman sekarang kisah sekolah kita dulu, mereka akan jawab "itu dulu" Mereka missed apa yang kami enjoy!

UnGu VioLet berkata...

salam.. nnt dtg ambik follower award yer.. :)

ummu_hanis berkata...

very the touching la entry ni. tapi akak paling suka katon JEM. penah tengok tak?

shima berkata...

Kak Nora: btol tu kak...anak2 zaman sekarang keluar2 je dah senang lenang. Tak macam zaman kita..senang pon masa kita dah keje.Kesusahan itu betol2 kemanisan hidup kita.....
UnguViolet : okeh..sat lagi kita terjah!!!
KakPat:Yaaaa...katon JEM pon saya kutip tengok gak.pendek kata abislah sepetang citer katon lepas satu..satu...

Mr Jon berkata...

Hi Shima....
Thanks jadi follower Melalut....
Saya suka tgk citer thunder cat!
Entry ini ingatkan saya zaman gosok gigi tepi longkang lepas rehat...hihihihihiihi..

GreenJade berkata...

sy pong tmasok dlm kategor2 di atas itew hehe

sumtime really missed those old gud days kans..kans

lg 1..bebudak zmn skg byk buat mende pelik2 coz telalu tdedah ngn teknologi tekini & sensasi huh..beza lah dgn zmn2 kite dolu2