Khamis, April 23, 2009

Nabila Ohh...Nabila.......

Aku suka tengok cerita2 macam X-FILE.....CSI.......DETEKTIF CONAN pun tmasuk dalam senarai jugak....
Minggu ni bermulalah episode aku siasat-menyiasat....kaji-mengkaji.... seorang murid kelas aku. Nabila namanya!!! comel budaknya...puteh gebu....lebih istimewa lagi Nabila ni pandai cakap Tamil. Fasih sangat!!!!! Ooohhhh..yaaa..Nabila juga tak pernah miss kelas Tamil. Dia lagi sanggup ponteng kelas tambahan dari ponteng kelas bahasa Tamil.
Tiap kali ada pertandingan tarian si Nabila ni mesti join bsama2 kawan2 Tamil dia....dia paling suka Tarian India. Sampai ke lagu2 Tamil pon dia bole nyanyi masa menari tu. Betol2 mengalahkan seorang India. Penghayatan yang tinggi!!!!
Oleh sebab aku guru kelas si Nabila ni, Satu hari sorang Ustazah ada tanya aku...'ada ke nampak apa2 kelainan pada si Nabila ni?' Tkejut jugak dengan soklan ustazah ni. Macam2 'kelainan' yang yang dok musing dalam pala aku ni. Manalah tau kannnnnnn....zaman kemajuan begini.......
Rupanya masa depa meeting, 'mem' ada cerita yang mak si Nabila ni mai teriak2 kat dia mintak dbentuk anak dia yang sorang ni......sebab katanya anak dia lebih cenderung ke Agama Hindu. kat rumah asyik menari bagai nak gila katanya!!
OOwwwhhhh...gitu.....

Tahun lepas dia masuk skolah ni..terus aku pegang sampai ke tahun ni...dulu masa mula2 masuk aku perasan gak dia suka kawan ngan bbudak India bbanding melayu. Sebabnya sia amat fasih bercakap Tamil. Menurut sorang cekgu India...kefasihan dia tu tak ada sikit pon dengung2 orang melayu cakap Tamil. Sebijik cam orang India cakap. Kagum gak aku ngan si Nabila ni. Dulu aku ada tanya...'penah sekolah Tamil ke sebelum pindah sini?'........Katanya ..sejak lahir sampailah dia pindah tempat tinggal..mak dia bagi orang India dekat umah dia jaga time mak bapak dia pi keje. Dahhhh tu.....apa nak heran wahai emak.....emaknya yang pilih jalan untuk anak dia ...itulah jalannya. Sekarang bila rasa budak tu dah lari dari landasan...baru nak menangis2...baru nak rasa ada yang tak kena. Dulu masa bagi 'aci' tu jaga...tak pulak terpikir...apalah 'aci' tu bagi makan minum anak aku. ...halal ke haram ke....

Untuk Renungan:
Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan Saidina Ali ra, Nabi ada bersabda yang bermaksud:
Wahai Ali! Sesiapa makan makanan yang halal, maka cerahlah fahaman agamanya dan lembutlah hatinya dan tidak tertutup doanya kepada Allah.


Pinjam kata2 Nabil: Lu Pikirlah Sendiri!!!!!!!!
P/S : bukan geram pada Nabila..tapi geram pada emaknya!!

4 : KoMen:

aku_cirrus berkata...

kesian nyer nabila...hurmmm memang mak dia salah..tp kn jahat tol aci tu wat cam tu...eeee geram nyer...

shima berkata...

Hmmm..memang kesian si Nabila ni.

honey berkata...

uik..apala mak dia tu..
lau da tau ad yang tak kena cari la akarnye..
ni tak..main teriak kat org len jer..
yappeda!
tapi tabik spring la kat nabila tu!
bukan sng nak speking tamil kan kak?
kmslm ngn nabila tu ehk..

Mr Jon berkata...

Macam2 dunia ni...