Khamis, Julai 23, 2009

KIsah 4B lagi....


Bala and Thanesh

Ingat lagi kisah murid 4B minggu lepas.....
ok..minggu ni sesuatu yg menarik blaku....ada2 aje budak2 ni....
Aku ternampak sebuah diari, siap bpedal ayam lagi.
Thanesh kata kepunyaannya..
'All my secret' katanya...
Aku pon buat2 bminat...sembang2 pasal diary.
Last sekali aku cakap "boleh cikgu tengok apa ada dalam ni?"......
Ok!...jawab Thanesh....sambil pantas tangan dia buka kunci buku diary dia. terus bagi aku.
Aku cakap kat dia..kalau org lain boleh baca diary tu..itu bukan secret lagi namanya.
Dia cakap, bukan smua dia bagi baca. Org2 tertentu jer...yang dia sayang...
(Wahh....adakah aku pon tmasuk dkalangan org2 yg dsayanginya??)
.....kembang rasanya lubang idongku...
Aku pon beleklah tiap page diary tu...tersenyum sendirian aku...
inilah alam kanak2...
Apa yang ada dalam tu???
Ada password game dia..........
Ada....rancangan TV kegemaran dia...(ada kot 10 program kartun...hehehe..indahnya....)
Lepas tu ada senarai "my very best friends"...
(tempat teratas sekali ialah 'Cindy'.....dulu dia penah citer pasal best fren dia kat umah ialah Cindy. Cindy belajar sekolah lain). Katanya Cindy putih, bijak....
hahaha...aku pendengar yg setia....
Senarai best fren tu pulak..siap ada ngan % lagi. Orang ni berapa peratus..org tu berapa peratus dia suka...hahaha...tersengih sendirian dlm ati...
Kmudian ada juga senarai cita2 dia...
Apa lagi yaa...aku dah lupa dah..
Aku tanya kenapa tiada senarai guru kesayangan pon...
katanya.."senarai guru akan dbuat di page yang akhir sekali...belum tiba masanya lagi"....
Tiba2 dia bsuara....
"cikgu, hari ni kami mengadakan undi"
Katanya undi tu utk menentukan samada dia akan bkawan dgn smua org atau tidak. Kalau ramai yg suka dia,dia akan bkawan dgn smua org. Tapi kalau ramai yg benci dia, dia hanya akan kawan ngan khoon thai..alderic saja...
Hahaha...pulak....
Sbb minggu lepas aku cakap kat dia, kita perlu kawan dgn smua org. tak bole sombong ngan rakan sekelas yg lain, jadi minggu ni dia buat kputusan lah..
Patutlah sejak masuk kelas aku tengok si Bala asyik round satu kelas jumpa kawan2 mcm aksi ceti kutip hutang lagaknya....
Rupanya dok buat survey....
Sebelum tamat...aku btanya Thanesh apa kputusan survey tu.
Dia cakap belum boleh beritahu, pasal ada lagi 3 org rakan yg tak hadir.
"nanti saya akan beritahu cikgu tentang kputusan tu" katanya.

Kelas sivik pagi tu tamat dengan aktiviti mengundi sambil menyiapkan projek kerja bkumpulan...
Minggu depan aku akan siap sdiakan kelas tu dgn lagu patriotik pulak. sbgai psediaan ptandingan lagu patriotik sempena merdeka nnt.

4 : KoMen:

jai.jezz ^.~ berkata...

hehehe.. sweet la baca blog cikgu ni..
mcm2x ragam ada..
tersenyum sendiri saya dibuatnya..

- just me - berkata...

Melayan kerenah budak2 memang tak pernah habis.. Kdg2 tak kering gusi dibuatnya :) pun kdg2 ada jugak yg boleh menyebabkan tekanan darah naik tinggi amat! Hehehe tp sebenarnya byk yg kita boleh pelajari drp budak2 sbb hati mereka telus & masih belum tercemar. Lagi meningkat usia, lagi bertambah hipokrit dalam diri. Moga dijauhkan drp tergolong di kalangan yg sebegitu.

Rona Realiti berkata...

pulak...
ada survey...
zaman aku dulu xda pun cmtu..

~ShiMa~ berkata...

TO JEZZ : aku pon kdgkala tsenyum sndirian dgn gelagat anak murid aku yg pelbagai ni.

TO JUST ME : Aku stuju dengan smua pendapat kau...

TO RONA REALITI : Zaman aku pon takdak mcmtu. Tp Bdk2 skrg tlebih bijak. Bpolitik sejak kecil lagi. hehehe..